E-shop Megapixel.cz Registrace

Kodeky u videa ve fotoaparátech

Sledujte toto téma přes RSS

1 | Stálý odkaz | Vloženo 07. 09. 2011, 12:22

Dobrý den,
    jsem běžný uživatel,který focení občas proloží natáčením kratších videosekvencí. Nyní bych si chtěl koupit fotoaparát,který umí "HD ready" nebo "HD" video. Velmi mě však zarazilo kolik takové video zabírá místa. Nejde mi o to, kolik se vejde na paměťovou kartu,ale hlavně ta představa kolik budu potřebovat DVD disků ke každoročnímu zálohování takových videí, mě znepokojuje. Např. u fotoaparátů Casio zabírají necelé čtyři minuty videa 1GB (formát avi,motion jpeg), tzn. ani ne 20minut na DVD. Nyní jsem zjistil,že fotoaparáty Panasonic umožňují tři úrovně komprese ve formátu AVCHD, při nastavené vysoké kvalitě se však nárok na paměťový prostor až tak dramaticky nesnižuje oproti předchozí variantě. Navíc je třeba takové video ještě upravit na počítači.
    Je třeba se s touto skutečností smířit? Nebo existují nějaké fotoaparáty s "lepšími kodeky"? Případně lze takové video komprimovat bez větší ztráty kvality na počítači? Upravováním videí se mi nechce trávit příliš času, ale kdyby to byla jediná varianta....

Budu vděčný za každou radu, tip na fotoaparát nebo odkaz na zajímavý článek k této tématice.
    Ještě podotýkámí. že směřuji do kategorie ne příliš drahých kompaktů zoom 5-10x, stačí "HD ready video, netrvám na zoomování při videu.

Děkuji

Citovat
    Odpovědět

• 2 | Stálý odkaz | Vloženo 13. 09. 2011, 10:25

No ,ono je to tak že za kvalitu se platí a to i objemem dat:-),ale asi je jedno co si koupíte, ono pak je možné např. v programu pinacle nebo sony vegas nebo nejakém jiném to video konvertovat např do forátu DVD nebo neco jiné, v podstatě dle libosti a nároků na kvalitu, výberů v tech programech je hodně... pro ilustraci vypaloval jsem s profi kamery( teda full hd a velký datový tok) video ze svadby, celkový čas 1hod: 22min, v pohodě je z toho myslim cca necelé 2 gb a okem nikdo nic nepozná, sám jsem se divil... nemusíte mít z toho strach, ze začátku se s tím človek musí naučit dělat,ale pak je to skutečně za pár minut a nejvetší práci odvede pak PC které to musí přepočítat...další možností je prostě kupovat externí hardisky já jich mám nekolik , jsou i ty menší přenosne cca 320 gb tam už se toho vejde fakt hodně...

Citovat
    Odpovědět

• 3 | Stálý odkaz | Vloženo 13. 09. 2011, 10:32

jo ale že by byl nejaký velkej rozdíl mezi jednotlivými přístrojí v efektivitě kodeku s ohledem na místo pameti, to asi ne, naopak je spíše tlak na kvalitu, jelikož jak jsem psal, ta se pak dá snížit v PC, naopak to pochopitelně nejde...navíc tech formátů ve fotácích je vlastně jen nekolik a je to tak dobře ,aby nebyly zmatky v kompatibilitě, takže težko lze očekávat že by si nejaký výrobce udělal vlastní " komprimát"...

Citovat
    Odpovědět

4 | Stálý odkaz | Vloženo 26. 09. 2011, 17:23

díky za odpověď!

Citovat
    Odpovědět

Po přihlášení budete moci pokračovat

:-) :-D :-( ;-) :O :-P

Nápověda k BBcode

• [b] a [/b] - tučný text
  • [i] a [/i] - kurzíva
  • [u] a [/u] - podtržení