E-shop Megapixel.cz Registrace

Tisk fotek

Sledujte toto téma přes RSS
  • 1 | Stálý odkaz | Vloženo 18. 11. 2011, 17:01

Mám tiskárnu HP Photosmart C4780 a fotopapír HP Premium Photo Paper. Když fotku vidím na monitoru, zdá se mi barevně a světelně vyvážená, ale když ji vytisknu, je moc tmavá. Musím ji víc přesvětlit, aby vytisknutá vypadala jakž takž. Prosím o radu, zda na to neexistuje nějaký fígl v nastavení tiskárny, nebo jak to co nejlíp udělat? moc děkuju za radu! Milena

Citovat
    Odpovědět

• 2 | Stálý odkaz | Vloženo 18. 11. 2011, 18:38

Z jakého programu tisknete?? Anebo je to "čistě" ze systému? Např. z photoshopu byste měla přiřazený nějaký barevný profil a preference.

A monitor máte správně nakalibrovaný??? Těch příčin může být vícero. V první řadě si ověřte kalibraci monitoru a jeho barev. Existuje několik možností, jak kalibrovat. Buď softwarově, kdy pomocí menu monitoru procházíte test a snažíte se o co nejlepší zachycení daných úkolů. Anebo hardwarově přes sondu, kdy počítač propočítává odrazy, tplotu okolí apodobně a kalibruje monitor podle hodnot.

Další možnost je nesprávné nastavení papíru v pc. Můžete tisknout na fotopapír, ale můžete mít nastavený např. obyčejný.
    Pokud jsou jiné barvy, tak je dobré podívat se např. ve vzpomínaném photoshopu na gamut a uvidíte, jaké odstíny se budou měnit při tisku(respektive se vyplní oblasti barev, které nebude schopno správně vytisknout). Nelze nikdy vytisknout tak kráásné barvy jako jsou na monitoru :-) Ale tam musíte mít co nejlepší barevný profil (icc), tudíž správně nakalibrovaný monitor a správné preference (např. ve photoshopu máte několik možností profilů, a jeden z nich je tisk. Takže je to souhra několika faktorů.

Kalibraci tiskárny jsem přeskočil, protože to je myslím skoro automatika a nejedná se o profesionální tiskárny, které by se musely speciálně nastavovat.. No není to jen tak.
    Já bych zaprvé zkontroloval nastavení papíru a barevný profil.

Citovat
    Odpovědět

3 | Stálý odkaz | Vloženo 19. 11. 2011, 10:54

Kájo, těch možných příčin je tolik, že jsem na to byl línej reagovat ... :-), co třeba taky špatný neorginální inkoust? Dál je dobré si uvědomit že drtivá většina monitorů pracuje s omezeným spektrem barev, nedokáží zobrazit všechny barvy co zachytí snímač. Dokáže pracovat jen se standartním RGB prostorem. Proto je někdy dobré se spolehnout na foťák, především při tisku s Adobe RGB který pracuje s větším počtem barev, a s jehož zobrazením mají monitory problém.
    Na některých serverech se proto testují foťáky i na tiskovou kvalitu a obvykle to dopadá tak, že tam kde je kvalita zobrazení na monitoru hodnocená jako dobrá dopadá húře při tisku a naopak...
    Nejdřív bych vytisknoul několi různých fotek bez úprav v S RGB a zaároveň i Adobe RGB až pak dělat závěry.

Citovat
    Odpovědět

• 4 | Stálý odkaz | Vloženo 30. 11. 2011, 08:40

Tisknu z programu Xnview. Už jsem se někde dočetla, že mám mít zkalibrovaný monitor, budu se o to pokoušet. Mám vždy jen orignální inkousty do HP. V tiskárně mám nastavený fotopapír, tisk co nejlepší.
    Jen zatím nevím, kde a jak si nastavím ten profil. Photoshop nemám, uvažovala jsem o GIMPu. Ale jsem obyčejná uživatelka, která se snaží něco se přiučit, proto moc děkuji za rady. Milena

Citovat
    Odpovědět

• 5 | Stálý odkaz | Vloženo 30. 11. 2011, 13:03

podívejte se sem (omlouvám se na ten název stránky, ale je to tam jednoduše šikovně vysvětlené)
    http://postrehy.havlas.eu/hardware/kalibra … lamy/

Xnview údajně nenačítá barevné profily automaticky, takže třeba máte dobře zkalibrováno, ale v tom programu musíte icc profil přiřadit :-) Těch barevných profilů můžete mít nekonečno vytvořených :-)
    Já bych zkusil nějakou fotku vytisknout třeba třikrát ... a pokaždé s jiným profilem. Profily si můžete ukládat třeba přes možnosti programu vaší grafické karty (viz článek) - častokrát uživatelé mívají nějakou nVidiu :-) ... Asi to chce pár testovacích snímků vytisknout, jinak Vám asi nikdo neporadí.
    Pokud chcete tisknout a neupravovat, tak myslím že ani gimp nepotřebujete :-) Já mám photoshop, ale tam momentálně stejně jen dělám úpravy textur, fotky ne. Gimp je slušný program, rozhodně jako aplikace zdarma je dobrý (i když má pro vyšší využití nějaké chyby). Ale nevím, jak má řešené icc profily. S photoshopem bych poradil, ale investovat nějakou tu desítku tisíc smysl nemá, pokud nevyužíváte program pro výdělek.

Když to shrnu, podívejte se, co za profil je v tom Vašem programu (jestli vůbec nějaký). A vyzkoušejte několik verzí s různými profily, . Respektive zkuste prvně načíst v programu profil, který používá Váš systém a podívat se na rozdíl. Víc v této situaci poradit nedokážu.

Citovat
    Odpovědět

• 6 | Stálý odkaz | Vloženo 06. 01. 2012, 21:59

Dobrý den, koupila jsem si tiskárku od HP a dnes sem se konečně dostala k tomu abych si něco vytiskla.Jak sem byla nadčená tak sem se hned sklamala.Protože mě ta tiskárna tiskla sice ale všechny fotky byli červene i černobílá fotka podotýkám že i černobýla fotka byla ruda. Tak bych se chtěla zeptat jak mam s tim teda tisknout a manipulovat aby mi to tisklo tak jak chci?

Citovat
    Odpovědět

• 7 | Stálý odkaz | Vloženo 08. 01. 2012, 01:47

To je chyba barevné cartrige ...takže kazety ... Ale je divné, že koupí nové kazety se problém nemusí vyřešit. Někteří k vyřešení problému dělají "kávu" a v ní vyvařují ten cartridge" (je na to postup plus přelévání horkou vodou). Někdo zas dává kazetu 30 minut do horké vody a pak osuší. Častokrát to pomůže.
    Já bych zkusil pro začátek vyčistit kazety přímo softwarovým příkazem z pc, eventuelně jestli má někdo z blízkých stejné kazety, tak vyměnit, zkusit jinou. Ale těch postupů je vícero a opravdu HP kazety dělají občas takové šílenosti. Jde o to, aby se inkoust nemíchal přímo v kazetě a aby rychleji schnul. Při porušení těchto podmínek pak dochází k tomuto barvení.

Citovat
    Odpovědět

Po přihlášení budete moci pokračovat

:-) :-D :-( ;-) :O :-P

Nápověda k BBcode

• [b] a [/b] - tučný text
  • [i] a [/i] - kurzíva
  • [u] a [/u] - podtržení
  • [img] a [/img] - vložení obrázku
  • [url] a [/url] - hypertextový odkaz

Více o formátování BBcode

Náhled