-
Švesi
2 |
| Vloženo 31. 12. 2011, 15:04
Z těch dvou bych vzal EOS. Pro Olympus se těžko shání příslušeství a objektivy, jak nový tak z bazaru jsou obvykle dost drahý a neni jich moc na výběr. Dál má menší snímač než je APSC, takže i jeho obrazová kvalita je horší. Pak zrcadlovky už nedělá, stejně jako od letoška ani Sony.
Jinak k 550D neber klasický základní objektivy, vem to v kitu se Sigmou 17-70, nebo si k tomu kup Tamron 17-50 f2.8, ty záklaďáky jsou dost mizerný.
Jestli to chceš se slušnýma zaklaďákama, máš na výběr Pentax Kr 18-55, 50-200 (příp. 55-300), nebo Nikon D90 s 18-105. Nebo i D5100 ale u něj se ti dost zúží výběr objektivů. AF objektivy, které nemají vlastního pohon ostření na těch levných tělech Nikonu neostří a staré manuální pro změnu ani neměří expozici. Píšu to takhle protože osobně také využívám nabídku bazarových objektivů, z druhé ruky jsou mnohem levnější než nové. Jinak jestli myslíš že nebudeš kupovat další objektivy (nebo experimentovat s externíma bleskama), je to celkem jedno. D5100 je co do výkonu lepší než D90... -
3 |
| Vloženo 31. 12. 2011, 19:25
Díky, každopádně jsem zase o něco chytřejší!.Volila jsem z těchto dvou typu fotoaparátu protože jsou malé a lehké a proto jsou pro mně ideální jak na držení tak lepší pro cestování. Po pravdě sem se spíše přikláněla k té E-620 vzhledem k tomu že má hodně uměleckých filtrů,menší,lehčí a hlavně má otočný displej, což považuji za + vzhledem k tomu že lezu po horách a zase při foceni makra je to dost výhoda..a taky Olympus byl prvním, kdo navrhl systém zrcadlovky pro digitální fotografii, ve kterém jsou objektivy dokonale sladěné s obrazovým snímačem. narozdíl od konkurence
Ale dívala jsem se na ten Pentax K-r a přikláním se spiše k němu než k Nikonu, poměr cena výkon a podle všech info co se dalo najít na netu je to podle mně lepší volba hlavně i cenově a taky malý + za ty barevné varianty ze kterých si lze vybrat
-
4 |
| Vloženo 31. 12. 2011, 20:35
Olympus sice navrhoval
a vymýšlel, ale zkrachoval
(není se čemu divit, protože jejich digitální těla byla hodně slabá vůči konkurenci)
Jinak skla Olympusu respektive Zuiko byly vždycky výborné (aspoň ty lepší) - ale ty doby už jsou dávno pryč. E620 není špatný fotoaparát, ale na dnešní digitalizovanou dobu se už moc nehodí ... jejich Live MOS snímač byl sice na bázi CCD ..takže měl tvrdou kresbu (což dneska dx a fx zrcadlovkám trochu chybí), zato šumí už při ne moc velkých ISO (to je vcelku logické). Má stabilizaci v těle, což dává vždy možnost stabilizace nezávisle na použitém skle. To je asi jedna z výhod toho modelu (a jediná když vynechám pro někoho důležitou možnost výklopného displeje).
Canon jako firmu moc nemusím, ano, 550d je obrazově lepší než e620, taky má větší snímač ..resp. dx (i když o kousek menší než konkureční těla), ale to už Švesi psal. 18 Mpx vidím spíš jako mínus (je to dost) - ale taková je politika Canonu za poslední x měsíce - cpát všude víc jak 20Mpx snímače a tím si podřezávat větev v šumu při větších ISO - prostě to nechápu..stejně jako nabízení dost nekvalitních základních objektivů v setech. Ale zřejmě jedou na profil zrcadlovek pro dobré video, proto si je asi zákazníci kupují (jiný důvod pro zájem a koupi neznám).
V poloprofi a profi třídě bych doporučoval Nikon a Pentax (poloprofi - d7000 a pentax k5), v profi třídě jednoznačně D3s. Pro nefotografy, ale filmaře asi Canon 5D a podobné. Ale bavíme se vlastně o fotkách
Pentax K-r vypadá šikovně, otázka, kolik stojí kvalitní objektivy
jinak k těm Nikonům - že v lowend nemají AF motorky v těle zas není takový problém
aspoň mají docela slušné setové objektivy (resp. velice dobrý 18-105).
-
5 |
| Vloženo 31. 12. 2011, 20:56
Ale pokud si kupuješ svoji první zrcadlovku a předpokládám, že se budeš učit, tak je myslím docela jedno, co zvolíš, jen aby to mělo slušný snímač a aby jsi měla co nejlepší objektivy vzhledem k rozpočtu. Na učení je paradoxně digitální tělo parádní
My jsme začínali s analogovými zrcadlovkami ..a tam to bylo složitější. Snad nevadí, že tykám ...
Já asi nedoporučím nic ..jen jednu radu mám: kup nějakou a foť ...ono tě to pak samo nasměruje dál
to už je pak člověk chytřejší, protože ví, že třeba chce hodně fps, anebo chce mít lepší kvalitu při vyšších iso, anebo chce, aby tělo bylo z nějakých slitin, protože se to třeba na to lezení po horách hodí, anebo potřebuje fotoaparáty, které fotí bezproblémů v -20 stupních Celsia ..atd ... to postupem času si sama budeš řešit. Chce to jen koupit a fotit.
-
Švesi
6 |
| Vloženo 01. 01. 2012, 11:36
Předpokládám že ty objektivy ji budou stačit. U 50-200 jsem sice test neviděl, ale 18-55 když u něj škrtnu menší rozsah zoomu a soudkovitost na ohnisku 18 mm (kterou má, bez ohledu na cenu, většina objektivů v podobném rozsahu), tak nechá v ostrosti i ostatních paramtrch Nikkor 18-105 za sebou.
A co vim tak, někteří pentaxáři si ho často nechávaj jako universál na krajiny, když sebou nechťejí z nějakého důvodu nosit skla s pevným ohniskem. Pokud myslíš teleobjektivy, má tam ve výběru především těch levných asi opravdu nějaké mezery, ale to se dá vždy záplácnout nějakou Sigmou nebo Tamronem. A stejně tak jako se to dělává u Nikonu i Canonu, protože je to tam hodně podobný...
A pak co se mi u Pentax především líbí je, že to můžeš zaplácnout starýma AF objektivama, který jsou kvalitní a má jich na výběr dokonce dvě kompletní řady F, FA.a když tam připočteš ještě manuelní řady SMC Takumar K, Pentax A a M objektivy, které jsou tím foťákem také plně podporované. Má takový výběr objektivů že se ti o tom ani nesnilo.
-
7 |
| Vloženo 01. 01. 2012, 12:07
Nevadí že mi tykáš
.Jasně Olympus měl vždycky problém se šumem, Myslím že nejspíš zvolím ten Pentax jenom škoda že se skoro nikde u nás v obchodech nevidí abych si ho mohla ohmatat, co vím tak spíše v Praze, takže to vidím na pěkný výlet za známýma
.Nejspíš zvolím K-r vzhledem k ceně, ta K-5 by byla výborná hlavně kvůli těm horám protože má tělo ze slitiny hořčíku takže určitě bude odolnější, zase cena je o dost vyšší a kdybych si měla spočítat k tomu lepší objektiv tak mně to vyjde o těch 10talířů vice než s tou K-r a myslím že jako moje první zrcadlovka to je dostačující
-
9 |
| Vloženo 01. 01. 2012, 15:41
Nic proti radám, jen bych chtěl uvést toto jedno tvrzení na pravou míru.
Pentax 18-55 když u něj škrtnu menší rozsah zoomu a soudkovitost na ohnisku 18 mm (kterou má, bez ohledu na cenu, většina objektivů v podobném rozsahu), tak nechá v ostrosti i ostatních paramtrch Nikkor 18-105 za sebou.
Tak toto hlavně ohledně ostrosti pravdou není.
Viz třeba:
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct … at/46
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct … at/13
http://www.lenstip.com/202.4-Lens_review-P … .html
http://www.lenstip.com/182.4-Lens_review-N … .html
P.S. Dobré světlo všem v novém roce!
Aktuality
-
15. 05. 2012
Získejte až 2000 Kč zpět při nákupu fotoaparátu Pentax
Uvažujete o nákupu fotoaparátu značky Pentax? Nyní máte možnost ho nakoupit výhodně. Pokud v období počínaje dneškem, tj. od 15. května do 30. června nákupíte...
-
11. 05. 2012
Nový Nikon D3200 – přijďte si vyzkoušet první kusy v ČR
Pro všechny příznivce značky Nikon máme dobrou zprávu. Příští týden ve středu a čtvrtek si na našich prodejnách v Praze a Brně budete moci vyzkoušet první...