E-shop Megapixel.cz Registrace

výběr slušného kompaktu

Sledujte toto téma přes RSS

1 | Stálý odkaz | Vloženo 08. 01. 2012, 22:34

zdravím.
    hledám kompakt, který by nahradil současný Canon Powershot 710 IS, a případně byl lepší.
    moje představa je následující: hledáček, hustota pixelů max 8 Mpx/cm2, světlost objektivu max 2.5, SD karta, AA baterie, hmotnost max 350g
    hledal jsem a nenašel, tak netrvám na všech parametrech :-)
    cena se již propadla na poslední místo.

Citovat
    Odpovědět

• 2 | Stálý odkaz | Vloženo 09. 01. 2012, 07:33

Dobrý den, jestli jste hledal pomocí funkce "vyhledávání podle parametrů" tak ta skoro na žádných stránkách pořádně nefunguje, buď to hlásí, že nebylo nic nalezeno, nebo tam nejsou ty parametry, které potřebujete. Musíte procházet jeden foťák po druhém ručně. Hustotu pixelů jsem kdysi viděl někde na Dpreview. Pavel

Citovat
    Odpovědět

3 | Stálý odkaz | Vloženo 12. 01. 2012, 06:24

děkuji za doporučení na zajímavý web. svůj "ideál" jsem tam zatím neobjevil. ale našel jsem na webu fotáky, které nejsou na českých webech.

Citovat
    Odpovědět

4 | Stálý odkaz | Vloženo 14. 01. 2012, 15:09

lepší kompakt jsem nenašel! ani prodejci mi nenabídli lepší foták.
    v současnosti jsem našel na trhu 3 podobné typy: Canon Powershot G12, Nikon Coolpix P7100 a Fuji Finepix X10.
    hustota pixelů je nereálný parametr. nevím proč.
    s AA není na trhu nic rozumného. nikdo mi nevysvětlil, proč mám s sebou tahat extra nabíječku pro každé zařízení namísto jedné.
    G12 váží 400g, má menší zoom, Mpx/cm2 jen o malinko lepší ikdyž se Canon chlubí lepší využitelností pixelu.
    P7100 váží 395g, Mpx/cm2 jako G12.
    X10 má menší zoom, ale lepší světlost objektivu.
    dle prodejců je z 3 výše uvedených nejlepší G12.
    v únoru má na český trh dorazit Canon Powershot G1X, který váži před 0.5kg a má 4x zoom, ale Mpx/cm2 se blíží zrcadlovkám.
    ještě musím pár let vydržet s Powershot 710 :-)

Citovat
    Odpovědět

• 5 | Stálý odkaz | Vloženo 15. 01. 2012, 01:22

ten požadavek "světlosti" 2.5 chcete pro nejširší ohnisko? Anebo pro nejdelší ohnisko?
    a v Olympusech jste byl?? Je tam jeden šikovný fotoaparát :-) ...s f 1.8-2.5
    abych pravdu řekl, vůbec jsem netušil, že se kompakty dají srovnávat pomocí hustoty pixelů, to je pro mě novinka :-) zvlášť, když některé fotoaparáty fungují např. na dvojnásobném rozlišení, ale fotí na poloviční (a zbytek dopočítávají digitálně) - ale to by neměl být problém v těch, které jste jmenoval ... i když některé takové "dopočítávací" dělávala Fuji .. i když v oblasti kompaktů se nevyznám

Citovat
    Odpovědět

6 | Stálý odkaz | Vloženo 15. 01. 2012, 16:42

světlost 2.5 by byla moc pěkná pro nejdelší ohnisko, ale spokojím se i nejširším.
    XZ-1 nemá hledáček, ikdyž světlost je dobrá. hledáček už jsem oželel u Canonu SX120 a od té doby vím, že kvalita fotáku, resp.fotek klesá. hledal jsem tedy parametr pro dobré fotky a dočetl se hustotě pixelů. velmi málo zdrojů tuto hodnotu uvádí. hodnotu 8Mpx/cm2 jsem asi přehnal, bral bych třeba i 10 nebo 15, ale 40 nechci.
    jak si mám vybrat nový kompakt, který bude mít alespon stejnou kvalitu fotek jako starý?

Citovat
    Odpovědět

• 7 | Stálý odkaz | Vloženo 15. 01. 2012, 16:50

No vím, že se dá např. použít optický hledáček pro PEN jako oprtický pro xz1 - alespoň někteří ho používají:-)
    no to Vám neporadím .. kdyby prodávali fotoaparát nakombinovaný z xz-1, g12 a kdoví čeho, tak by asi konkurence ani neexistovala v té sortě výrobků - a nemohlo by se někam dál pokračovat ve vývoji :-)

Citovat
    Odpovědět

8 | Stálý odkaz | Vloženo 15. 01. 2012, 17:14

když vidím, kam se vývoj kompaktů posunul, rád používám starý a koupil bych si ho znovu :-) jenže není k mání. namísto toho mi nabízí 15Mpx a 30x zoom, horší kvalita fotek asi není důležitá.

Citovat
    Odpovědět

• 9 | Stálý odkaz | Vloženo 15. 01. 2012, 17:32

No tak kompakty jsou z valné většiny prodávány lidem, kteří o technice toho moc neví. A je trendem, že když firma zvýší počet Mpx, tak druhá firma musí taky reagovat :-) no a pak firmy vymýšlí odšumovací procesy a další záležitosti a a... a... :-) Jen by mě zajímalo, jak vypadají některá fota v rawu z některých modelů ..... :-) Teoreticky by ten šum nevadil, ale holt je to digitální šum, ne "analogový". Škoda (samozřejmě ten "chemický" nejde nasimulovat. Já osobně nevím, proč se ty firmy předhání v něčem, co jim přináší další a další problémy s výstupem fotek (tj. zvyšování pixelů na pořád stejně (malinký) čip).
    Ale chápu to. Kdysi mi řekl kamarád: Ty máš tolik a tolik Mpx, tady ten kompakt stojí tři tisíce a má víc než ty tvoje fotoaparáty. Proč sis nekoupil toto?? Víš, kolik bys ušetřil??, ..... (poté mi bylo jasné, na koho z větší části ten trh míří :-) )

Citovat
    Odpovědět

• 10 | Stálý odkaz | Vloženo 15. 01. 2012, 20:20

Rob, menší hustotu pixelů než má FUJI X 10 asi budete hledat dost těžko. To skutečně budete muset počkat na Canon G1X :-) I když tam to zase trošku kazí o jednu clonu horší světelnost ( a to nemluvím o delších ohniscích). Když uvážím ještě cenu a váhu, vůbec vám to dilema nezávidím. Pavel

Citovat
    Odpovědět

Po přihlášení budete moci pokračovat

:-) :-D :-( ;-) :O :-P

Nápověda k BBcode

• [b] a [/b] - tučný text
  • [i] a [/i] - kurzíva
  • [u] a [/u] - podtržení
  • [img] a [/img] - vložení obrázku
  • [url] a [/url] - hypertextový odkaz

Více o formátování BBcode

Náhled