No ono obecně pevné sklo je ostřejší a lepší v kresbě ..a to nemluvím o tom, že je ve většině případů světelnější - rsp. v 99 procentech vždy. . A také nemění logicky ohniskovou vzdálenost, což je výhoda např. při skládané fotografii (focus stacking ..- tj. většinou makro). Ale univerzální zoomové sklo prostě neexistuje. Jedině univerzální zoom skla širokoúhlé (tj. rozsah do cca 35,40,50 mm - např. na krajiny) ..a univerzální zoom pro dlouhá ohniska ..tj. např. 70 a více.
18-200mm je prostě kompromis mezi širokým ohniskem a dlouhým. A to ve většině případů nebude nikdy něco super.
No existují zoomové objektivy, které se rovnají kvalitám pevných skel, ale samozřejmě ten zoom je v určité oblasti. A logicky jen pro široká, eventuelně dlouhá ohniska. Jinak by se tou kvalitou nemohla blížit pevnému sklu. A také ty skla stojí např. 60 tisíc Kč.
Pro určité situace já mám vytipované určitá pevná skla.
Na makro ideál Tamron 90mm 2.8 (je tuším) - také se dá využít na portrét, pokud chce člověk zároveň makroobjektiv a šikovný teleobjektiv, tak Sigma 150mm, ta je opravdu výborná. A pak klasika 35mm, 50mm

s efkem 1.4, 1.8. Výborná pro portrét je 85mm 1.4, ale to spíše fro fullframe snímač.
Ale přímo univerzální sklo, které by pokrývalo těch cca 18mm až 200mm, to nemůže být kvalitativně na takové výši jako pevná. A o tom canonovém skle se ani radši nebavím (18-135).
Ty zoomy kvalitou srovnatelné s pevným sklem jsou např. 70-200mm f2.8 ..např. Nikkor za 56 tisíc Kč ... a pak už rozmezí cca 17mm-55mm ... to jsou také desítky tisíc ... pokud je teda hodně světelný ... tj. standartně f 2.8.
Nějaké spojení zoomu z širokého ohniska do dlouhého ohniska je vždy na škodu. Taky tam jsou další členy- např. plovoucí čočka, která řeší konstantní světelnost ...atd atd ... pokud se jedná o sklo s konstantní světelností ..samozřejmě pak stoupá na ceně ..a taky dost na hmotnosti

už jsem se v tom ztratil