-
1 |
| Vloženo 31. 01. 2012, 18:15
Dobrý den,když jsem ve velké sokolovně začal fotit bleskem,...... mám kompakt canona 710 hudební skupinu tak jsem doma na pc zjistil, že někde mám desítky průsvitných kruhů posety po celém snímku a další byl dobrý a tak různě...Dostal jsem úvahu,že v nějakém úhlu focení bleskem bych fotil prach...ale tam na akci nebylo moc lidí a delší dobu byla budova v klidu....Fotil jsem v prašnějším prostředí bleskem ale nic tak dramaticky to nebylo...záběry jsou dobré ale fotku kvůli desítkám kruhů nemohu nikomu dát...Kapacitním bleskem na zrcadlovce by to bylo vše o.k? A proč vše je kulaté....a průsvitné a je to opravdu prach?,díky. -
3 |
| Vloženo 01. 02. 2012, 11:51
tady je vzorek http://www.rajce.net/f446407695 díky za čas.... -
4 |
| Vloženo 01. 02. 2012, 23:07
No tak to vypadá na prach. Prachové částice lítají vzduchem a do toho plný nápor blesku. Ten blesk předpokládám nebyl nijak difuzovaný. Je to jak píšete - odrazy světla o překážku, tudíž zpětný odraz světla na čip pod špatným úhlem. Občas se může stát, že ten úhel je dobrý a nic extra zvláštního se nestane. Je to podobný systém, co bokeh, ale tam to světlo bývá chtěné a není to záležitost původního paprsku směrem od fotoaparátu. No v důsledku toho blesku a vaší situace se prostě vytvoří světelný obrys v místech "zdroje světla" (tudíž to odražené světlo od částic prachu). Je kruhové, takže Váš fotoaparát má kruhovou clonu. Kdybystě měl clonu mnohoúhleníkovou, obrazce by měly tvar mnohoúhelníku. (zjednodušeně řečeno)
Anebo zajímavější řešení - prostě tam bylo strašně moc orbů : D : ) (z legrace)
u zrcadlovek ty jevy samozřejmě fungují taky ... ale záleží na blesku ..když máte externí blesk s difuzorem a navíc s otočnou hlasvou třeba, tak bych tam osobně viděl mnohem méně možností nějakých artefaktů ...(už jen umístění a vzdálenost od objektivu apod.)ale to jenom domnívám. Mně osobně se to nikdy se zrcadlovkou nestalo (pouze rozmazané kousky létajících pylů v důsledkyu jejich umístění mimo DOF, ale to je jiný případ) -
6 |
| Vloženo 02. 02. 2012, 08:49
omlouvám se ,už naposledy, je fakt,že film.zrcadlovkou jsem ani s interním či externím bleskem to více méně nezažil.....jako u digi kompaktu dnes.Jednou při focení na pohřbu se taky přímo nad hlavami vytvořily tyto kruhy,jasně že fotíte decentně a každý snímek si neprohlížíte.....až v pc jsem to zjistil,nejprve jsem myslel,že je to nějaký odraz od výzdoby v sále.Tak, že když bude pořádný blesk tak v tom stejném úhlu prach ...prosvítí...a je klid? Škoda, že nemohu si to ověřit v praxi ,digi zrcadlovku ještě nemám a filmová je nákladnější na materiál...Ještě jednou moc dík a dobré světlo! -
7 |
| Vloženo 02. 02. 2012, 09:18
Teoreticky bych to mohl ověřit, ale zas nevím, kde je nějaké prašné prostředí
No byl to pouze můj tip s tím externím bleskem. Evidentně to způsobuje prach, který je blízko objektivu a je tvrdě osvícen a špatně odražen do soustavy..což ty interní blesky mají ...jsou blízko objektivu a dají pořádnou "šlehu", protože se (myslím si) nedá ovládat síla záblesku, max možná předblesk u redukce černvených očí. Což i u interního blesku u zrcadlovek se dá manuálně nastavovat síla blesku - např. ve zlomcích výkonu. A tam si myslím, že má zrcadlovka navrch, jak s ovládáním blesku, tak s používáním difuzeru ..anebo softboxu třeba ..prostě světlo je rozptýlené a nedělá ten čistý tvrdý kužel. Ale je to spekulace v mé strany ... jestli má účinek to, že je hlava externího blesku o větší vzdálenosti od objektivu .... ale myslím si, že ta difuze tomu musí pomoct .... třeba krytí blesku papírovým kapesníkem neudělá tak silné odrazy, když to budu brát trošku s nadhledem
Nejlepší by to bylo za té stejné situace vyzkoušet. Tj. fotíte vy a vedle Vás někdo s jinou technikou. Ale nevím, no mně se to nestalo ..ale je taky pravda, že jsem nikdy nefotil v nějakém extra prostředí. Dobré světlo i Vám
A nemáte zač. I když jsem prakticky nepomohl 
Eventueně zkusím někde v nějaké dílně simulovat s unterním bleskem. -
8 |
| Vloženo 02. 02. 2012, 10:08
tak jsem zalezl do sklepa a do dílny, interní blesk na plný výkon a sypal jsem piliny před objektiv .. .
na vyšší ohniska (50 mm a výš) se mi nepovedlo nic zachytit - kromě těch pilin a prachy ..ale jako částic.. Na široké ohnisko (kolem 15mm až 30mm - což jste fotil myslím Vy podle exifu a přepočtu na kinofilm), tak jsou tam spíše takové ohraničené plochy - možná přímo ty kousky pilin, spíš to vypadá na smetí než na ten jev. Paradoxně se mi povedlo několik kruhůs papírovým kapesníkem přes interní blesk a na malé ohnisko- tj. částečně difuzovaným světlem. S externím je to lepší.
Ale opravdu záleží na úhlu, pod kterým dopadá ten odražený paprsek zpět na soustavu. A je taky pravda, že na tom koncertě asi piliny a prach přímo nesypali
Ale nejsou ty kruhy tak výborně zachycené jak u Vaší foto (je tam semtam nějaký kruhový náznalk - jeden dva tři čtyři). Tam zřejmě bude hrát roli více faktorů - malý čip, blesk přímo nad objektivem...
-
9 |
| Vloženo 02. 02. 2012, 13:07
Kájo moc díky za Vaše činy!!!!, ale nechci Vás trápit prachem ale aby jste si ničil techniku prachem....to né. Vybral jsem jednu fotku ale tam je jich více s velkým nebo menším krůžky....jasně ,že matematicky ty úhly focení ,když fotím z ruky nejdou vyhodnotit, ale fotil jsem u podia celý večer...jednou tam jsou podruhé tam nejsou....a přátelé mi říkají pořádně to vyfotˇ uděláme pak prezentační snímky./...jasně kompakt..../ale jim to nemohu nabídnout...!Ještě mám poslední šanci,také tam fotil kamarád s kompaktem, ale dá mi cd až za měsíc..a já chci vědět jestli Já !to mohu nějak ovlivnit či nikoliv ., ten blesk na Canonu A710 je vlevo od objektivu a je poměrně malý,ale dá se korigovat +..- výkon,na podiu byla stejně dost velká tma. Ano prach je všude ....někdy neruší šibal a někdy je to na odpis....Tak čekám až mne někdo pozve na ty to akce.....
dík a mějte se.
-
10 |
| Vloženo 02. 02. 2012, 13:26
Tak ten prach nebyl problém, kdybych nechtěl, tak to nezkusím. Ale docela jsem byl zvědavý. Problém je třeba vítr a pyly v přírodě a když měníte objektivy a do koho občas člověk kýchne ... anebo když se mění objektiv při -20 stupních. Prach je ještě pohádka
No pokud je ten blesk malý, tak tím víc na blízko hodí menší průmět tvrdýho kužele světla. Nevím, je to celkem zajímavá věc
A pořádně nevím, jak tomu předejít. Taky se mějte
Aktuality
-
15. 05. 2012
Získejte až 2000 Kč zpět při nákupu fotoaparátu Pentax
Uvažujete o nákupu fotoaparátu značky Pentax? Nyní máte možnost ho nakoupit výhodně. Pokud v období počínaje dneškem, tj. od 15. května do 30. června nákupíte...
-
11. 05. 2012
Nový Nikon D3200 – přijďte si vyzkoušet první kusy v ČR
Pro všechny příznivce značky Nikon máme dobrou zprávu. Příští týden ve středu a čtvrtek si na našich prodejnách v Praze a Brně budete moci vyzkoušet první...